Brengen zonnepanelen op in de wintermaanden?

Zonnepanelen zetten geen warmte maar licht om in energie. Omdat de dagen korter zijn, leveren je zonnepanelen tijdens de winter minder op dan tijdens de zomermaanden. Maar op zonnige, heldere voorjaarsdagen behalen zonnepanelen het hoogste rendement.

 

Presteren zonnepanelen in de winter?

Tuurlijk! Het aantal uur zonneschijn op een winterdag is uiteraard lager dan in de zomer. Maar je zonnepaneleninstallatie valt daarom niet stil. Zonnepanelen wekken energie op uit licht, niet uit warmte.

De hoogste opbrengst leveren zonnepanelen doorgaans tussen maart en oktober. Maar de warmte op zich heeft geen stimulerend effect. Integendeel, te veel warmte zorgt zelfs dat het rendement lichtjes daalt. Zonnige voorjaarsdagen zijn dan ook topdagen voor de productie van zonne-energie.

Bekijk ook: Hoe werken zonnepanelen?

Een dun laagje sneeuw is ook geen ramp, dat wordt door de zonnepanelen zelf weggesmolten. Omdat zonnepanelen met een hellingsgraad geplaatst worden, schuift de sneeuw eraf. Ligt er een dik pak sneeuw op je panelen? Dan zullen ze uiteraard tijdelijk minder tot geen stroom opwekken. Maar ook na sneeuw komt meestal zonneschijn.

 

Werken zonnepanelen bij bewolking en regen?

Het Belgische weer kan wisselvallig zijn. Maar gelukkig laten zonnepanelen hun humeur hierdoor niet bepalen.

Zonnepanelen produceren stroom zodra er licht op valt. Een zonnepaneel werkt ook bij diffuus licht. Dat is licht dat “gebroken” wordt, door wolken bijvoorbeeld. Ook op bewolkte dagen blijven je panelen dus zonne-energie opwekken.

Een fikse regenbui zorgt dan weer voor een natuurlijke wasbeurt. Panelen worden met reden schuin geïnstalleerd – ook op platte daken. Zo kan het water netjes naar beneden glijden en blijft vuil er niet op liggen.

 

Zo haal je het meeste rendement

Je verbruikt in de winter waarschijnlijk meer energie dan dat je panelen opleveren. Maar dat compenseer je in de zomer wanneer je minder energie nodig hebt dan je opwekt. Je elektriciteitsmeter (óók de slimme meter) houdt je verbruik doorheen het jaar voor je bij. Op je jaarlijkse afrekening merk je het verschil.

Om je investering maximaal te laten renderen, stem je de grootte van de zonnepaneleninstallatie best af op je jaarverbruik. Betaal ook niet voor technologische snufjes die je niet nodig hebt. Zo betaal je geen onnodige kosten.

Lees ook: Wat kosten zonnepanelen? Tips voor een optimale prijs/kwaliteitsverhouding

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankoop zonnepanelen

 

Overweeg je zonnepanelen? Ontdek dan jouw voordeel en terugverdientijd via de groepsaankoop

Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je gegevens krijg je meteen een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

Lees ook deze berichten:

8 op 10 kiest voor een thuisbatterij bij groepsaankoop zonnepanelen
14-11-2019 • Categorie: Algemeen

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar voor de vijfde keer een groepsaankoop zonnepanelen. Al ruim 3 500 Oost-Vlamingen schreven zich in voor de nieuwste groepsaankoop. Zonnepanelen plaatsen is nog steeds een goede investering.

Van distributienettarief naar capaciteitstarief
14-11-2019 • Categorie: Algemeen

Vanaf 2022 gebeurt er een aanpassing op je energiefactuur. De manier waarop men de distributienettarieven aanrekent verandert. Deze aanpassing noemt men ‘het capaciteitstarief’. Waaraan moet je je verwachten? Dat leggen we hieronder uit.

Je dak vanop afstand laten inspecteren? Dat kan!
14-11-2019 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.