Zonnepanelen en schaduw? Deze oplossingen stellen je rendement veilig

Wat doet schaduw met zonnepanelen? Lees er alles over in dit artikel. We bespreken ook verschillende oplossingen bij langdurige schaduw op je dak.

 

Werken zonnepanelen ook bij een beetje schaduw door bewolking?

Zonnepanelen houden meer van zon dan van schaduw. Maar een beetje schaduw is geen probleem. Zonnepanelen werken ook bij diffuus licht. Dat is het daglicht bij bewolking. En ook bij schuin invallende zonnestralen blijven zonnepanelen presteren.

In de winter, vroege ochtend of late namiddag wekken je panelen weliswaar minder op dan op heldere zonnige dagen. Lees er meer over in: Brengen zonnepanelen op in de wintermaanden?

 

Hoe gaan zonnepanelen om met schaduw?

Stel: er vallen enkele bladeren op één van je zonnepanelen en ze blijven daar even liggen. Blokkeren de bedekte zonnecellen dan de opgewekte stroom? Gelukkig niet!

Zonnepanelen zijn standaard voorzien van bypass diodes die de stroom omleiden. Ze zorgen er op dat moment voor dat het zonnepaneel niet volledig stilvalt: de andere cellen blijven gewoon hun werk doen.

Bypass diodes beschermen je installatie zo tegen kortstondige schaduw. Denk daarbij aan losse bladeren of aan vogels die een korte pauze nemen op je zonnepanelen.

 

Wat kan je doen als je langdurige schaduw hebt op je dak? 

Heb je geregeld urenlang grote of permanente schaduwplekken op je dak, bijvoorbeeld door de hoge woning van je buren? Dan is het slim om een van de volgende oplossingen te overwegen voor je zonnepanelen. Zo stel je je rendement veilig.

Goed om te weten

Je staat er niet alleen voor: je leverancier adviseert je tijdens de dakinspectie. Hij tekent sowieso het optimale legplan voor je zonnepanelen uit en overloopt de oplossingen (en hun prijskaartje) voor jouw schaduwprobleem. Zo kan je zelf kosten en baten afwegen. Want duurder is niet altijd beter voor jouw specifieke daksituatie.

Lees ook: Wat kosten zonnepanelen? Tips voor een optimale prijs/kwaliteitsverhouding

 

Met deze slimme oplossingen haal je het maximale uit je investering in zonnepanelen:

OPLOSSING 1 – Minder zonnepanelen installeren

Stel, je dak is groot genoeg voor 14 zonnepanelen. Maar de boom van de buren hult vier zonnepanelen in schaduw. De hele namiddag lang. Aan die beschaduwde panelen heb je dan niet veel. Sterker nog, als je kiest voor een seriële schakeling (zie onder) houden ze de opbrengst van de overige panelen tegen. Je laat in dit geval misschien beter 10 zonnepanelen installeren.

Wat is een serieschakeling van zonnepanelen?

Als je zonnepanelen als een ketting aan elkaar hangen, spreken we over een serieschakeling. Zodra een van de panelen minder presteert, haalt dat paneel het vermogen van de hele keten naar beneden. Ingebouwde bypass diodes lossen dat probleem deels op. Maar wanneer een volledig paneel (of meerdere panelen) beschaduwd wordt, zullen al de panelen van je serieel geschakelde installatie minder renderen.

 

Voordeel van minder panelen? Je zonnepanelensysteem kost minder. Maar het totaalvermogen van je installatie is natuurlijk ook minder groot. De leverancier helpt je om de juiste afweging te maken. Of hij stelt je panelen met een hoger rendement voor. Zo kan je evenveel stroom opwekken met minder panelen.

 

OPLOSSING 2 – Meerdere strings of kringen leggen

Een klassieke, serieel geschakelde zonnepaneleninstallatie werkt met een centrale omvormer. Alle zonnepanelen zijn dan in een grote string (of kring) aaneengeschakeld. Bij zonnepaneleninstallaties vanaf 3 kW (met ongeveer 12 panelen) kan je meerdere strings aansluiten op je omvormer. Je legt dan bijvoorbeeld 2 strings met zonnepanelen die onafhankelijk van elkaar functioneren.

De oplossing met meerdere strings wordt vaak gebruikt wanneer de zonnepanelen op 2 dakdelen worden geïnstalleerd met een andere oriëntatie of hellingsgraad. Denk daarbij aan de combinatie van een plat dak en een schuin dak.

Dit is ook een mogelijke oplossing wanneer een dakdeel af en toe hinder ondervindt van schaduw. Je legt bijvoorbeeld een aparte string op het dakdeel dat ’s middags in de schaduw ligt. De schaduwstring werkt op dat moment tijdelijk niet. De andere string blijft gewoon zijn werk doen.

Dit is ook een goedkoop alternatief: 2 strings kosten niet meer dan 1 string.

 

OPLOSSING 3 – Je zonnepanelen parallel laten schakelen

Als je last hebt van grote schaduwplekken, dan is een parallelle schakeling vaak een betere oplossing. Die zorgt ervoor dat alleen beschaduwde panelen minder renderen, niet de volledige installatie of string.

Wat is een parallelschakeling van zonnepanelen?

Bij een parallelschakeling functioneren de panelen los van elkaar. Dit wil zeggen dat de stroom per paneel wordt omgevormd. Dat gebeurt door middel van power optimizers (zoals SolarEdge) of micro-omvormers.

Een power optimizer is een soort chip die op elk zonnepaneel de zoninstraling meet en ervoor zorgt dat elk paneel zijn hoogst mogelijke rendement haalt onder de heersende weersomstandigheden. Bij micro-omvormers heeft elk paneeltje zijn eigen omvormer. Er is dan ook heel wat extra bedrading en elektronica voor nodig.

We merken dat micro-omvormers almaar minder geïnstalleerd worden. Optimizers winnen dan weer aan populariteit.

 

Een parallelle schakeling is ideaal voor grote bewegende schaduwplekken (zoals die boom van de buren), of wanneer je met permanente schaduw moet afrekenen. Laat je 14 panelen plaatsen, waarvan 4 panelen beschaduwd zijn in de namiddag? Dan zorg je er met optimizers voor dat 10 zonnepanelen de hele dag presteren en 4 panelen een halve dag.

Groot nadeel is het prijskaartje: deze oplossing kost al gauw 25% tot 35% meer. Laat je dus goed adviseren en bekijk zeker of de terugverdientijd aanvaardbaar is.

 

Wat is de beste oplossing voor jouw dak?

Via de groepsaankoop zonnepanelen krijg je een persoonlijk voorstel dat net zo uniek is als je dak. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je een persoonlijk all-invoorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

  • Je kan zelf en samen met je leverancier het ideale aantal zonnepanelen selecteren of kiezen voor hoogrendementspanelen.
  • Heb je te maken met schaduw? Dan kan je ook opteren voor een parallel geschakeld systeem. Je betaalt dan wat meer, maar je weet wel zeker dat je zonnepanelen optimaal renderen.
  • Niet zeker wat je precies nodig hebt voor een optimale installatie? Geen nood: je kan alles nog aanpassen na de dakinspectie door de leverancier.
  • Kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier tijdens een informatiesessie. Kijk hiervoor bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek ‘informatieavonden’.

 

Door Olivier van iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets.

 

Lees ook deze berichten:

8 op 10 kiest voor een thuisbatterij bij groepsaankoop zonnepanelen
15-03-2020 • Categorie: Algemeen

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar voor de vijfde keer een groepsaankoop zonnepanelen. Al ruim 3 500 Oost-Vlamingen schreven zich in voor de nieuwste groepsaankoop. Zonnepanelen plaatsen is nog steeds een goede investering.

Van distributienettarief naar capaciteitstarief
15-03-2020 • Categorie: Algemeen

Vanaf 2022 gebeurt er een aanpassing op je energiefactuur. De manier waarop men de distributienettarieven aanrekent verandert. Deze aanpassing noemt men ‘het capaciteitstarief’. Waaraan moet je je verwachten? Dat leggen we hieronder uit.

Je dak vanop afstand laten inspecteren? Dat kan!
15-03-2020 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.