Wat kosten zonnepanelen? Tips voor een optimale prijs/kwaliteitsverhouding

Zowel de prijs als de kwaliteit van een zonnepanelensysteem is belangrijk. Hoe komt het dat de prijs van de ene installatie soms honderden euro’s hoger is dan die van de andere ? Waaraan ligt dat verschil? En hoe vermijd je dat je meer betaalt dan nodig?

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Anno 2020 schommelden de marktprijzen van een zonnepanelensysteem van 12 panelen rond € 4.900. Deze prijs is inclusief installatie en keuring, en zonder eventuele kortingen.

Goed om te weten

Via de groepsaankopen van iChoosr konden we de afgelopen jaren mooie kortingen onderhandelen. Je betaalde voor 12 panelen rond de € 3.600. Klinkt best interessant, niet?

Jaar na jaar bespaar je met 12 zonnepanelen ongeveer € 500 op je energiefactuur.

  Actuele marktprijs 2020

 

Prijsindicatie 2020 complete installatie

ZONDER KORTING

Indicatie besparing op energiefactuur

 

8 zonnepanelen (310 Wp)
  € 1,48 – 1,54/Wp   € 3.265 – € 3.800   € 335 per jaar
12 zonnepanelen (310 Wp)
  € 1,38 – 1,48/Wp   € 4.895 – € 4.940   € 500 per jaar
16 zonnepanelen (310 Wp)
  € 1,30 – 1.48/Wp   € 6.080 – € 6.530   € 670 per jaar

Prijzen inclusief 6% BTW

Deze prijsindicatie houdt rekening met zonnepanelen van 310 Wp (Wattpiek). Dit is het vermogen of de capaciteit van fotovoltaïsche cellen om zonne-energie in elektriciteit om te zetten.  De Zonnekaart van de Vlaamse Overheid rekent met een gemiddelde prijs van € 1,48 per Wp (incl. btw). iChoosr, onafhankelijk organisator van o.a. groepsaankopen zonnepanelen, werkt met specifieke marktcijfers in functie van het aantal panelen.

 

Waarom zijn sommige zonnepanelen duurder?

Als je verschillende offertes van zonnepanelen opvraagt, merk je al gauw dat er enorme prijsverschillen bestaan. Deze verschillen zijn grotendeels te verklaren door

  • de aangeboden garanties

Sommige zonnepaneleninstallateurs bieden extra lange garantieperiodes. Hierdoor denk je dat je meer kwaliteit koopt, maar eigenlijk wordt  in sommige gevallen de meerprijs aan jou doorgerekend.

  • het type zonnepaneel

Er bestaan heel wat soorten zonnepanelen. De meeste voorkomende types zijn blauwe (polykristallijne), zwarte (monokristallijne) panelen en (monokristallijne) hoogrendementspanelen. De kwaliteit is dezelfde, maar het ene type is (iets) duurder dan het andere type zonnepaneel. Daarnaast zijn er ook een verschillen in lichtabsorptie en opbrengst. Welk type paneel het beste bij jou past, is afhankelijk van onder meer je daksituatie en je energieverbruik. Het duurste type paneel is dan ook niet steeds de meest interessante keuze.

  • en het vermogen van de panelen

Zonnepanelen met een hoger vermogen (Wattpiek) zijn vaak ook duurder. Dat kan interessant zijn als je een klein dak hebt. Of als je veel energie verbruikt. Maar is dat in jouw situatie wel het geval?

 

Prijs én kwaliteit van je zonnepanelensysteem: praktische tips

Een hogere prijs betekent niet noodzakelijk dat het om een beter zonnepanelensysteem gaat. Haal jij in jouw situatie voldoende meerwaarde uit de meerprijs? Heb je bepaalde duurdere materialen écht nodig?

Deze tips zorgen voor een optimale prijs/kwaliteitsverhouding:

 

Tip 1. Koop het aantal panelen dat past bij je energieverbruik

Het is slim de grootte van je zonnepanelensysteem af te stemmen op je energieverbruik. Zo haal je maximaal voordeel uit je investering.

Als je meer stroom opwekt dan je nodig hebt, dan voel je dat dubbel in je portemonnee:

  • Je koopt meer panelen en je installatie heeft ook een zwaardere omvormer nodig. Daarom is je aankoopprijs hoger.
  • Hoe meer panelen je hebt, hoe vaker je een overschot aan stroom zal hebben. Deze verbruik je niet zelf, maar zet je op het net. De injectievergoeding die je hiervoor krijgt, is beperkt.

 

Bekijk ook: Video: hoe werken zonnepanelen en hoe bespaar je ermee?

 

Tip 2. Betaal niet voor onnodige garanties

Je zonnepanelen moeten meer dan 20 jaar mee. Kwaliteit is dan ook cruciaal. Maar extreem lange garantieperiodes zijn vaak overbodig en worden je simpelweg doorgerekend.

Een voorbeeld? Een omvormer met een standaardgarantie van 10 jaar kost ongeveer € 450. Diezelfde omvormer wordt ook aangeboden met een 20-jarige garantie maar kost dan € 850. Een nieuwe omvormer wordt zo vooraf doorgerekend. Is je omvormer na 10 jaar aan vervanging toe? Dan zal er een gelijkaardig model beschikbaar zijn aan lagere aankoopprijzen. Of koop een meer geavanceerd model aan dezelfde prijs.

Garanties blijven natuurlijk wel erg belangrijk! Maar defecten treden meestal binnen de 5 jaar op, niet na 15 jaar. Met een combinatie van garanties op zowel de producten en de installatie als het vermogen en de opbrengst van je panelen ben je zeker dat je een kwalitatief zonnepanelensysteem koopt.

Lees ook: Deze garanties verzekeren je een goede werking van je zonnepanelensysteem.

 

Tip 3. Bespaar op de aankoopprijs, niet op de kwaliteit

Hoe lager je aankoopprijs, hoe sneller je je zonnepanelen terugverdient.

Met de groepsaankoop zonnepanelen betaal je een voordelige prijs, maar boet je niet in op de kwaliteit van je zonnepanelensysteem dankzij de garantievoorwaarden en controles. De korting op je aankoopprijs loopt al gauw op tot meer dan € 1.000. Zo wordt je jaarlijkse besparing op je energierekening nog sneller netto-winst.

Lees ook: Deze drie factoren bepalen de terugverdientijd van je zonnepanelen

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankoop zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

Lees ook deze berichten:

8 op 10 kiest voor een thuisbatterij bij groepsaankoop zonnepanelen
22-10-2019 • Categorie: Algemeen

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar voor de vijfde keer een groepsaankoop zonnepanelen. Al ruim 3 500 Oost-Vlamingen schreven zich in voor de nieuwste groepsaankoop. Zonnepanelen plaatsen is nog steeds een goede investering.

Van distributienettarief naar capaciteitstarief
22-10-2019 • Categorie: Algemeen

Vanaf 2022 gebeurt er een aanpassing op je energiefactuur. De manier waarop men de distributienettarieven aanrekent verandert. Deze aanpassing noemt men ‘het capaciteitstarief’. Waaraan moet je je verwachten? Dat leggen we hieronder uit.

Je dak vanop afstand laten inspecteren? Dat kan!
22-10-2019 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.