Hoe werken zonnepanelen en hoe bespaar je ermee?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in bruikbare energie. Zoveel is duidelijk. Maar hoe werken zonnepanelen precies? En wat bepaalt het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om je energiefactuur te verlagen?

Zonne-energie wordt bruikbare stroom via een omvormer

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Zonnepanelen produceren stroom zodra er licht op valt. Hoe meer licht er op de panelen valt, hoe hoger de opbrengst. Een zonnepaneel werkt echter ook bij diffuus licht: zonlicht dat de aarde niet direct bereikt, bijvoorbeeld wanneer het bewolkt is.

Voor de omzetting naar bruikbare stroom zijn behalve de panelen ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. Een omvormer is een elektrisch apparaat dat gelijkstroom in wisselstroom omzet. Hierdoor wordt de gelijkstroom die zonnepanelen genereren, ook daadwerkelijk gebruikt worden in huis.

Eenmalige investering, jaarlijks rendement op uw energiefactuur

Dankzij zonne-energie kan je rechtstreeks je apparaten laten verbruik op de zon. Al wat je opwekt met je zonnepanelen en meteen in huis verbruikt, noemt men zelfconsumptie. Verbruik je niet alles meteen, dan wordt de overschot terug op het net gezet. Voor deze injectie, ontvang je een vergoeding van je energieleverancier. Lees meer over de nieuwe tariefstructuur.

Je kiest best het aantal panelen dat past bij je energieverbruik. Zo bespaar je namelijk het meest op je energiekosten.

 

Door Frédéric, expert bij iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen.

 

Benieuwd hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een optimaal rendement?

Ontdek jouw voordeel via de groepsaankoop. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je meteen een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

Lees ook deze berichten:

8 op 10 kiest voor een thuisbatterij bij groepsaankoop zonnepanelen
22-06-2018 • Categorie: Algemeen

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar voor de vijfde keer een groepsaankoop zonnepanelen. Al ruim 3 500 Oost-Vlamingen schreven zich in voor de nieuwste groepsaankoop. Zonnepanelen plaatsen is nog steeds een goede investering.

Van distributienettarief naar capaciteitstarief
22-06-2018 • Categorie: Algemeen

Vanaf 2022 gebeurt er een aanpassing op je energiefactuur. De manier waarop men de distributienettarieven aanrekent verandert. Deze aanpassing noemt men ‘het capaciteitstarief’. Waaraan moet je je verwachten? Dat leggen we hieronder uit.

Je dak vanop afstand laten inspecteren? Dat kan!
22-06-2018 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.