Een dubbelvoudige of enkelvoudige meter? Welke combinatie is best met een digitale meter?

Als je een digitale meter hebt, kan je eenvoudig kiezen tussen een dubbelvoudige of enkelvoudige meter. Welke meter is nu de beste keuze in combinatie met zonnepanelen? We leggen het je hier verder uit.

 

Hoe werkt een dubbelvoudige meter?

Of je nu een enkelvoudig of dubbelvoudig tarief hebt, de werking is hetzelfde op de digitale meter. Zowel de piek- als daluren worden apart geregistreerd. Op de factuur van je energieleverancier worden deze opgeteld om je het enkelvoudig tarief aan te rekenen, ofwel worden de verbruiken apart aangerekend volgens het dag- en nachttarief.

 

Wacht tot je een digitale meter hebt

Eén advies kunnen we je geven: wacht tot je een digitale meter hebt vooraleer je van type meter verandert. Hier zijn enkele goede redenen voor:

1. Lagere kostprijs

Je kan met een digitale meter makkelijker en goedkoper veranderen van type meter dan bij de oude Ferrarismeter. NU betaal je enkel een administratieve kost van ongeveer 10 euro, waar je vroeger ongeveer 100 euro moest betalen om te wisselen van type meter.

2. Overschakelen vanop afstand

Veranderen van type meter kan bij een digitale meter vanop afstand. Het is niet nodig dat er iemand bij jou thuis een fysieke aanpassing komt doen. De wijziging gebeurt volledig digitaal.

3. Behoud het voordeel van de analoge meter zo lang mogelijk

Zolang je nog een analoge meter hebt, draait je meter terug voor het aantal kWh dat je op het net zet. Je kan deze kWh op een later moment gebruiken. Als je bij Fluvius een ander type meter aanvraagt (enkelvoudig i.p.v. dubbelvoudig bijvoorbeeld), krijg je sneller een digitale meter en geniet je niet meer van het voordeel van de terugdraaiende teller.

 

Kies ik best een dubbelvoudige meter in combinatie met mijn zonnepanelen?

Hier kunnen we geen eenduidig antwoord op geven. Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie:

  • jouw verbruik;
  • jouw verbruikspatroon (wanneer verbruik je juist);
  • de prijzen van jouw elektriciteitscontract;
  • je zelfconsumptie.

 

Verbruik je bijvoorbeeld bijna nooit na 10u ‘s avonds, maar kan je jouw verbruik echt afstemmen op de productie van je zonnepanelen (overdag)? Dan is het in jouw geval waarschijnlijk niet aangewezen om een aparte dag- en nachtmeter te hebben. Het verbruik ‘s nachts is voordeliger, maar voor het verbruik overdag betaal je dan weer iets meer. Een enkelvoudige meter zal in dat geval voor jou een betere oplossing zijn.

Verbruik je eerder wel na 22u en in het weekend? Dan kan het juist interessant zijn om een dag- en nachttarief af te sluiten. Het verbruik na 22u en in het weekend is dan net iets voordeliger in vergelijking met het enkelvoudig tarief.

 

Wat doe ik in mijn situatie?

Heb je reeds een digitale meter en wil je berekenen wat voor jouw persoonlijke situatie de beste keuze is? Dat kan! Enkele tips hoe je dit kan doen:

1. Registreer je op Myfluvius.be

Via deze website kan je goed je eigen afname en injectie opvolgen. Hierdoor kan je onder andere ook jouw zelfconsumptie monitoren en verbeteren.

2. Wacht even af en houd je verbruik in de gaten

Door je verbruik te monitoren, krijg je zicht op wanneer jij het meeste verbruikt. Dankzij de digitale meter kan je dit goed in de gaten houden. Nadien kan je eenvoudiger beslissen welk type meter beter bij jouw verbruikspatroon past.

3. Zoek een contract dat voordelig is voor jouw situatie

Er zijn verschillende manieren om een voordelig elektriciteitscontract af te sluiten. Ook voor elektriciteitscontracten kan je deelnemen aan een groepsaankoop. De groepsaankoop energie van iChoosr biedt een voordelig contract aan voor de afname van energie. Daarnaast kan je ook voor de injectie van teveel opgewekte elektriciteit een voordelig contract afsluiten. 

Via de V-test van de VREG krijg je een overzicht van de verschillende contracten die door leveranciers worden aangeboden. 

 

Wil je jouw type meter toch vervangen? Dan vraag je dit aan bij jouw netbeheerder, Fluvius

 

Door Carolien, expert bij iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Wil je zonnepanelen aankopen aan een scherpe prijs?

Ontdek dan jouw voordeel via de groepsaankoop. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je meteen een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

Lees ook deze berichten:

8 op 10 kiest voor een thuisbatterij bij groepsaankoop zonnepanelen
03-02-2021 • Categorie: Algemeen

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar voor de vijfde keer een groepsaankoop zonnepanelen. Al ruim 3 500 Oost-Vlamingen schreven zich in voor de nieuwste groepsaankoop. Zonnepanelen plaatsen is nog steeds een goede investering.

Van distributienettarief naar capaciteitstarief
03-02-2021 • Categorie: Algemeen

Vanaf 2022 gebeurt er een aanpassing op je energiefactuur. De manier waarop men de distributienettarieven aanrekent verandert. Deze aanpassing noemt men ‘het capaciteitstarief’. Waaraan moet je je verwachten? Dat leggen we hieronder uit.

Je dak vanop afstand laten inspecteren? Dat kan!
03-02-2021 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.