4 factoren die bepalen of een dak geschikt is voor zonnepanelen

We kunnen je alvast geruststellen: bijna elk dak is geschikt voor zonnepanelen. De opbrengst die zonnepanelen opleveren, varieert echter van dak tot dak. Deze vier factoren spelen een cruciale rol:

Factor 1 : Vorm van het dak

Heb je een plat of schuin dak?

Het maakt niet uit of je in een rijwoning, villa of boerderij woont. Zowel schuine daken als platte daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Ook op je garage, aanbouw of schuur kan je zonnepanelen laten plaatsen, zolang je zekeringkast dit toelaat.

Goed om te weten

De hellingsgraad van je dak heeft invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Daarom zal de leverancier steeds de hellingshoek trachten te zoeken voor een optimaal rendement. De montage op een plat dak gebeurt onder een ideale hellingshoek van 15°. Bij een schuin dak wordt de helling van het dak gevolgd, tot zelfs 60°.

 

Factor 2 : Dakbedekking

Heb je een stevig dak?

Het is van belang dat je dak voldoende draagvermogen heeft. Op een glazen of rieten dak kan je bijvoorbeeld geen zonnepanelen laten plaatsen.  Verder is bijna elk type dakbedekking (dakpannen, roofing, …) geschikt voor zonnepanelen.

Tip

Het spreekt voor zich dat het dak in goede staat moet zijn. Met een fiets met lekke banden geraak je ook niet ver. Vermoed je bijvoorbeeld dakschade, lekken of asbest? Dan raden we je aan dit eerst aan te pakken.

 

Factor 3: Ligging en schaduw

Komt er voldoende zonlicht op je dak?

Hoe meer je dak gericht is op het zuiden, hoe hoger het rendement zal zijn. Maar ook zonnepanelen naar het westen of oosten zijn nog steeds interessant. Een dak waar erg veel schaduw op valt of een dak naar het noorden, noordwesten of noordoosten is minder of niet geschikt voor zonnepanelen.

Tip

Raadpleeg op www.energiesparen.be/zonnekaart de Zonnekaart van Vlaams Energieagentschap. Je ziet meteen welke delen van je dak(en) meer of minder geschikt zijn voor zonnepanelen. Let op: de zonnekaart houdt geen rekening met schaduw

 

Factor 4: Bruikbare oppervlakte

Is er voldoende vrije ruimte op je dak?

Een standaard zonnepaneel is 1,65 x 1 meter. Dakramen, pijpen of een andere obstakels op je dak beperken letterlijk het aantal zonnepanelen dat je kan plaatsen. De bruikbare oppervlakte op je dak kan je zelf ruw inschatten. Voor een effectieve plaatsing wordt dit steeds gecontroleerd.

Waarom dit belangrijk is? De grootste jaarlijkse besparing op je energiefactuur behaal je met een aantal zonnepanelen dat je energieverbruik dekt. Maar ook als er minder panelen op je dak passen, bespaar je jaar na jaar en is de investering vaak rendabel. Zeker mét een interessante prijs voor de aanschaf van het volledige zonnepanelensysteem.

Vuistregel

Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3500 kWh. Om dit energieverbruik te dekken zijn er ongeveer 14 zonnepanelen nodig, of een bruikbare oppervlakte van 22 à 25 m².

 

Wat is het rendement van zonnepanelen in jouw situatie?

Registreer je je voor de groepsaankoop zonnepanelen? Dan zie je meteen hoeveel zonnepanelen op je dak passen en het aantal panelen dat optimaal is voor jouw energieverbruik. Voor een correcte schatting heb je 2 zaken nodig:

  • een inschatting van het aantal m2 van je dak dat bruikbaar is voor zonnepanelen
  • de jaarafrekening van je energieleverancier of een schatting van je jaarlijks energieverbruik

Je krijgt meteen een vrijblijvend prijsvoorstel op basis van jouw gegevens, met een helder overzicht van kosten en opbrengsten.

Door Magali van iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Overweeg je zonnepanelen? Ontdek jouw voordeel via de groepsaankoop.

Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je meteen een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

Lees ook deze berichten:

8 op 10 kiest voor een thuisbatterij bij groepsaankoop zonnepanelen
10-10-2019 • Categorie: Algemeen

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar voor de vijfde keer een groepsaankoop zonnepanelen. Al ruim 3 500 Oost-Vlamingen schreven zich in voor de nieuwste groepsaankoop. Zonnepanelen plaatsen is nog steeds een goede investering.

Van distributienettarief naar capaciteitstarief
10-10-2019 • Categorie: Algemeen

Vanaf 2022 gebeurt er een aanpassing op je energiefactuur. De manier waarop men de distributienettarieven aanrekent verandert. Deze aanpassing noemt men ‘het capaciteitstarief’. Waaraan moet je je verwachten? Dat leggen we hieronder uit.

Je dak vanop afstand laten inspecteren? Dat kan!
10-10-2019 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.