Recordaantal Vlamingen plaatst zonnepanelen via groepsaankoop

(Aandacht aan besteed in o.a. De MorgenHet Laatste NieuwsKnack.beBouw & Wonen)

Bijna drie keer meer bestellingen in één jaar tijd

Dinsdag 21 maart 2017 — Vorig jaar hebben meer dan 8000 Vlamingen zonnepanelen besteld via een groepsaankoop. Dat is bijna drie keer meer dan in 2015 en een absoluut record. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van iChoosr, de grootste organisator van groepsaankopen in Vlaanderen. Ook dit jaar verwacht het bedrijf een stijging. Volgens iChoosr zal de “zonnekaart” die Vlaams minister van Energie Bart Tommelein gelanceerd heeft, nog meer consumenten aanmoedigen om zonnepanelen te plaatsen.

                                                                       ***

Zonnepanelen plaatsen via een groepsaankoop was nog nooit zo populair. In 2016 hadden 8250 gezinnen en kmo’s een installatie aangevraagd via iChoosr, terwijl er dat in 2015 nog maar 3424 waren. Dat is bijna een verdrievoudiging en een record.

“Zonnepanelen zijn enorm in trek door de stijgende energieprijzen. Meer en meer mensen kiezen ervoor om ze via een groepsaankoop aan te schaffen, omdat alles voor hen geregeld wordt.”

Frédéric Dumalin van iChoosr

Informatie op maat

“Veel Vlamingen willen hun steentje bijdragen aan het milieu en vragen zich al langer af of ze zelf geen zonnepanelen zouden leggen. Maar alle vragen die daarbij komen kijken, schrikken hen af: hoeveel gaat het nu effectief opbrengen? Welke installatie heb ik nodig? Via een groepsaankoop krijgen ze duidelijke informatie op maat. Bij iChoosr doen wij al het uitzoekwerk voor de klanten. 60 procent kiest voor groepsaankopen omdat ze zich dan niets meer hoeven aan te trekken van alle bijkomende administratie. Kortom: het is gemakkelijk.”

Dumalin

Groepsaankoop werkt aanstekelijk

iChoosr stelt bovendien vast dat er een verhoogde vraag is voor nieuwe installaties in gemeenten waar er al eerder groepsaankopen voor zonnepanelen hebben plaatsgevonden. Dat zien ze in Antwerpen, waar al verschillende keren een groepsaankoop is georganiseerd.

“Mensen zien de panelen op de daken, horen over de voordelen van groepsaankopen via vrienden of buren en willen ze dan uiteindelijk zelf ook.” 

Dumalin

Volgens een Amerikaans onderzoek speelt de omgeving een belangrijke rol bij de bestelling van zonnepanelen. Uit het onderzoek blijkt dat bij een plaatsing van zonnepanelen binnen een bepaald gebied, de kans dat ook andere bewoners zo’n installatie aanschaffen, met bijna 8 procent stijgt.

iChoosr verwacht dat er dit jaar opnieuw een stijging zal zijn van het aantal installaties in Vlaanderen via groepsaankopen. Mensen zijn bewust van het financiële voordeel van zo’n aankoop.

“ Een installatie gaat gemiddeld 25 jaar mee. Zonder groepsaankoop verdien je deze terug in bijna 10 jaar, via een groepsaankoop zelfs al in acht jaar. Daarna boek je winst. Als je bekijkt hoeveel geld je over hebt op het einde van elke maand, kan je het vergelijken met een spaarboekje dat een rendement heeft van 5 a 6 procent per jaar.”

Dumalin

iChoosr juicht “zonnekaart” toe

iChoosr is dan ook tevreden met het initiatief van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein om een zonnekaart voor daken te lanceren.

“Zo zullen nog meer mensen sneller weten of hun dak geschikt is voor zonnepanelen. Op die manier zullen ze nog meer aangemoedigd worden om een installatie te overwegen.” 

iChoosr

Lees ook deze berichten:

8 op 10 kiest voor een thuisbatterij bij groepsaankoop zonnepanelen
21-03-2017 • Categorie: Algemeen

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar voor de vijfde keer een groepsaankoop zonnepanelen. Al ruim 3 500 Oost-Vlamingen schreven zich in voor de nieuwste groepsaankoop. Zonnepanelen plaatsen is nog steeds een goede investering.

Van distributienettarief naar capaciteitstarief
21-03-2017 • Categorie: Algemeen

Vanaf 2022 gebeurt er een aanpassing op je energiefactuur. De manier waarop men de distributienettarieven aanrekent verandert. Deze aanpassing noemt men ‘het capaciteitstarief’. Waaraan moet je je verwachten? Dat leggen we hieronder uit.

Je dak vanop afstand laten inspecteren? Dat kan!
21-03-2017 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.