60 procent Vlamingen wil besparen op uitgaven, maar slaagt daar niet altijd in

8 september 2018 – Zes op de tien Vlamingen proberen te besparen op hun uitgaven. Toch slaagt één op de drie van hen daar moeilijk in als het gaat om energie. Veel Vlamingen beschouwen energie als een belangrijke uitgavenpost en dus een mogelijke besparing.

Energieleveranciers betalen vandaag op de energiebeurs Endex minstens dertig procent meer voor de stroom die ze volgend jaar willen aanbieden dan vier maanden geleden. Volgens experts zal een gemiddeld gezin daardoor jaarlijks tot 100 euro meer moeten betalen voor elektriciteit als hun contract verlengd wordt. Nochtans proberen zes op de tien Vlamingen te besparen op hun uitgaven, zo blijkt uit een onderzoek van iVOX, in opdracht van iChoosr, onafhankelijke organisator van groepsaankopen. Kleding, uitgaan, dagelijkse boodschappen en energie zijn de belangrijkste besparingsposten.

Vlaming wil wel besparen, maar komt er niet toe

Onder Vlamingen die proberen te besparen op hun uitgaven, zegt één op de drie ondervraagden dat ze graag meer zouden besparen op energie, maar daar niet toe komen. Volgens de studie besparen vooral  mannen (46%),  55-plussers (41%)  en mensen die een huis bezitten (41%), vaker op energie.

Twee op de drie Vlamingen (66%) vergelijken zo veel mogelijk voor ze iets kopen, terwijl 20% dat doet op het moment dat ze er gewoon zin in hebben. Vlamingen die proberen te besparen, doen dat voornamelijk uit principe,

  • om onnodige kosten te voorkomen (58%),
  • om extra geld over te houden voor andere uitgaven (56%)
  • of om extra te kunnen sparen voor de toekomst (45%).
Wie wil besparen, heeft het moeilijk met besparen op energie

Meer dan één op de drie Vlamingen die bespaart op uitgaven, doen dat voor energie. Vlamingen die zeggen dat ze proberen te besparen op energie, doen dat

  • in de eerste plaats door zo weinig mogelijk energie te verbruiken (90 %),
  • maar ook door energiecontracten te vergelijken
  • en indien nodig over te stappen naar een andere leverancier (60 %).

 

“Door de verwachte prijsstijging van de energieprijzen is en blijft het dus zinvol dat consumenten het prijsaanbod van leveranciers regelmatig vergelijken om te kunnen besparen. Toch ondervinden we in de praktijk dat veel mensen daar geen  tijd voor hebben. Daarom zijn groepsaankopen interessant. De organisator doet het voor hen. 

Frédéric Dumalin van iChoosr

 

Gezinnen kunnen  fors besparen op hun energiefactuur, zeggen energie-experts. Het sluipverbruik van de tv-decoder uitschakelen, een extra trui aantrekken, spaarlampen gebruiken en investeren in huishoudtoestellen met een energielabel zijn maar enkele voorbeelden om energie te besparen.

Ook op vlak van zonne-energie is er nog veel marge in Vlaanderen. Veel organisaties, steden en gemeenten organiseren groepsaankopen voor zonnepanelen of groene energie, zodat het voor gezinnen haalbaar en betaalbaar is om zonnepanelen aan te kopen. Overstappen naar een voordelig contract is nog een manier om slim en snel te besparen.

 

Vorig jaar bespaarden mensen via een groepsaankoop gemiddeld meer dan 200 euro op hun jaarcontract energie. Onder de deelnemers zitten veel 55-plussers, mannen en huisbezitters, de groep die volgens het onderzoek ook het vaakst bespaart op energie

Frédéric Dumalin van iChoosr

 

Ook volgens de federale energieregulator CREG vergelijken we de energieprijzen te weinig, waardoor de duurste energiecontracten de markt blijven domineren. Jaarlijks verandert amper 20% van energiecontract, terwijl  zo meestal veel voordeel kan behaald worden.

Over het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox tussen 28 augustus en 7 september 2017 bij 1.000 Vlamingen, representatief op geslacht, leeftijd en diploma.

Door iChoosr, onafhankelijk organisator van groepsaankopen

 

Benieuwd of u kan besparen door over te stappen van energiecontract?

Momenteel organiseert iChoosr een groepsaankoop  energie (groene stroom en gas) voor de inwomers van de provincie Antwerpen. Meer info en vrijblijvend inschrijven via  www.ichoosr.be/energie.

Lees ook deze berichten:

8 op 10 kiest voor een thuisbatterij bij groepsaankoop zonnepanelen
07-09-2018 • Categorie: Algemeen

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar voor de vijfde keer een groepsaankoop zonnepanelen. Al ruim 3 500 Oost-Vlamingen schreven zich in voor de nieuwste groepsaankoop. Zonnepanelen plaatsen is nog steeds een goede investering.

Van distributienettarief naar capaciteitstarief
07-09-2018 • Categorie: Algemeen

Vanaf 2022 gebeurt er een aanpassing op je energiefactuur. De manier waarop men de distributienettarieven aanrekent verandert. Deze aanpassing noemt men ‘het capaciteitstarief’. Waaraan moet je je verwachten? Dat leggen we hieronder uit.

Je dak vanop afstand laten inspecteren? Dat kan!
07-09-2018 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.