Kwart miljoen gezinnen koopt energie in groep

(Verschenen in HLN, De Tijd, De Morgen, op 11 mei 2017)

Marktleider iChoosr noteert recordaantal switchers via groepsaankoop

Vorig jaar stapten meer dan 123.000 Vlaamse gezinnen over naar een voordeliger energiecontract via een groepsaankoop. Dat is een derde meer dan in 2015 en een record. Dat blijkt uit cijfers van iChoosr, de grootste en onafhankelijke speler van groepsaankopen in Vlaanderen. Bijna de helft van alle particuliere switches verliep via een groepsaankoop.

Vlamingen hebben massaal ingetekend op een groepsaankoop voor groene energie en stapten over naar een ander energiecontract. Het is hierbij mogelijk dat mensen bij hun huidige leverancier blijven, maar dan aan een voordeliger tarief.

iChoosr noteerde vorig jaar 32 procent meer overstappers. Toen ging het om een record van 123.441 Vlaamse gezinnen. In 2015 waren het er 93.820. iChoosr berekende dat bijna de helft, 45 procent, van alle consumenten die in Vlaanderen van energiecontract veranderde, dit via een groepsaankoop deed.

De cijfers bewijzen dat mensen het concept van een groepsaankoop meer en meer kennen. Dat komt dankzij de verschillende sensibiliseringscampagnes. Maar ook de duurdere energiefactuur heeft consumenten wakker geschud. Ze gaan nog meer op zoek naar goedkopere en milieuvriendelijke alternatieven”, zegt Frédéric Dumalin van iChoosr.

25 MILJOEN EURO BESPAARD

Niet iedereen heeft zin en tijd om alle energieleveranciers te vergelijken. Dat gebeurt gratis en eenvoudig via een groepsaankoop. Zes op de tien klanten kiezen voor groepsaankopen, omdat ze zich dan niets meer hoeven aan te trekken van alle rompslomp.

Bovendien is het ook zo dat hoe groter de vraag is, hoe aantrekkelijker het voor de leveranciers is om een scherpe prijs te bieden.

“Via onze groepsaankopen bespaar je jaarlijks gemiddeld 200 euro op je energiefactuur. Als we de berekening maken voor al onze klanten van vorig jaar, dan betekent dit dat er in Vlaanderen 25 miljoen euro in totaal is bespaard op gas en elektriciteit”, aldus Dumalin.

MEER SWITCHERS VERWACHT

Er wordt verwacht dat de komende jaren nog meer mensen zullen intekenen op een groepsaankoop en dus ook zullen veranderen van energieleverancier.

“Het aanbod komt bij ons tot stand via een veiling. Hoe groter het aantal aanvragen, hoe groter de kans dat energieleveranciers hun prijs laten zakken, wat goed is voor de portemonnee van de consument.”

Consumenten kunnen tot op heden de tarieven van een groepsaankoop nog niet vergelijken in de V-test, de prijsvergelijker van de VREG, de Vlaamse energieregulator. Maar ze kunnen de prijzen van de groepsaankoop wel vergelijken met de andere contracten die in de markt beschikbaar zijn. Het is uiteindelijk de consument zelf die bepaalt voor welk energiecontract hij kiest.

Lees ook deze berichten:

8 op 10 kiest voor een thuisbatterij bij groepsaankoop zonnepanelen
11-05-2017 • Categorie: Algemeen

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar voor de vijfde keer een groepsaankoop zonnepanelen. Al ruim 3 500 Oost-Vlamingen schreven zich in voor de nieuwste groepsaankoop. Zonnepanelen plaatsen is nog steeds een goede investering.

Van distributienettarief naar capaciteitstarief
11-05-2017 • Categorie: Algemeen

Vanaf 2022 gebeurt er een aanpassing op je energiefactuur. De manier waarop men de distributienettarieven aanrekent verandert. Deze aanpassing noemt men ‘het capaciteitstarief’. Waaraan moet je je verwachten? Dat leggen we hieronder uit.

Je dak vanop afstand laten inspecteren? Dat kan!
11-05-2017 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.