Help? Ik weet niet meer welk energietarief ik heb!

 

Nog nooit gehoord van verlengingstarieven? Spits dan je oren! Zonder dat je het weet, betaal jij misschien wel meer dan het dubbele dan toen je je energiecontract afsloot!

 

Prijzen en tarieven: da’s hetzelfde, toch?

Niet helemaal. Je kan kiezen voor een energiecontract met een vast tarief of een variabel tarief. Dat tarieftype bepaalt de berekening van je energieprijs (prijs per kWh).

  • Heb je een vast tarief? Dan betaal je dezelfde prijs per kWh  gedurende de looptijd van je energiecontract.
  • Met een variabel tarief varieert die prijs per kWh: maandelijkse of driemaandelijks wordt je energieprijs herberekend. Zakt de prijs van gas of elektriciteit op de energiemarkt, dan profiteer je mee. Maar je betaalt ook meer als de energieprijzen stijgen.

 

Lees ook: Test: welk type energiecontract past bij mij?

 

Wat zijn verlengingstarieven?

Verlengingstarieven hebben te maken met de looptijd van je energiecontract. Elk energiecontract is geldig voor een bepaalde duur of periode. Als je op het einde van deze periode geen actie onderneemt, zal je energieleverancier je energiecontract automatisch verlengen.

Je behoudt je tarieftype, maar je betaalt nieuwe prijzen voor je energie. Dit zijn je verlengingstarieven (of verlengingsprijzen). Deze verlengingsprijzen zijn in bijna alle gevallen aanzienlijk duurder dan je huidige energieprijzen.

De verlenging van je energiecontract gebeurt “stilzwijgend” aan dezelfde contractvoorwaarden. Ben je hier niet mee akkoord? Dat moet je zelf actie ondernemen als je wil overstappen naar een ander energiecontract of energieleverancier.

 

Informatieplicht verlengingstarieven energieleverancier

Leveranciers zijn verplicht je tijdig te informeren over de verlengingstarieven die je aangerekend zal krijgen. Kijk dus voor het einde van je looptijd na of er meer voordelige energiecontracten beschikbaar zijn.

Er bestaan verschillende manieren om energieprijzen te vergelijken. Het heeft geen zin om een nieuw voorstel te vergelijken met je huidige energieprijzen. Je verlengingstarieven zijn de correcte maatstaf, anders vergelijk je appelen met peren.

 

Geen zin om zelf het vergelijkingswerk te doen?

Dan is de groepsaankoop energie iets voor jou. Inschrijven is gratis en vrijblijvend. Je krijgt een persoonlijk voorstel waarop je meteen ziet hoeveel jij kan besparen. Het vergelijkingswerk doen wij voor jou achter de schermen. Neem hier een kijkje voor meer informatie.

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankopen energie

Lees ook deze berichten:

8 op 10 kiest voor een thuisbatterij bij groepsaankoop zonnepanelen
04-08-2019 • Categorie: Algemeen

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar voor de vijfde keer een groepsaankoop zonnepanelen. Al ruim 3 500 Oost-Vlamingen schreven zich in voor de nieuwste groepsaankoop. Zonnepanelen plaatsen is nog steeds een goede investering.

Van distributienettarief naar capaciteitstarief
04-08-2019 • Categorie: Algemeen

Vanaf 2022 gebeurt er een aanpassing op je energiefactuur. De manier waarop men de distributienettarieven aanrekent verandert. Deze aanpassing noemt men ‘het capaciteitstarief’. Waaraan moet je je verwachten? Dat leggen we hieronder uit.

Je dak vanop afstand laten inspecteren? Dat kan!
04-08-2019 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.