Video – hoe ziet je energiefactuur eruit?

Hoe ziet je energiefactuur eruit?

De samenstelling van je energiefactuur bestaat uit

  1. de energiekosten van je energieleverancier,
  2. de nettarieven van de netbeheerder van jouw regio,
  3. en de heffingen van de overheid.

 

Dit filmpje (1’13”) geeft je tekst en uitleg:

Je betaalt je energiefactuur aan je energieleverancier. Deze stort de bedragen door die voor de netbeheerder en de overheid bestemd zijn.

Voorschotfacturen vs. jaarlijkse afrekening

Je energieleverancier spreidt de betaling van je energiefactuur via voorschotfacturen. Het bedrag van je voorschotfactuur, is gebaseerd op een schatting van je energieverbruik. Je energieleverancier maakt je jaarlijkse afrekening op voor je werkelijke energieverbruik sinds je laatste meteropname.

Goed om te weten

Als je via je jaarlijkse afrekening geld terug krijgt, wil dat niet per se zeggen dat je een voordelig energiecontract hebt. Dit geeft enkel aan dat de kosten van je werkelijke verbruik niet goed overeenstemmen met de kosten die vooraf werden ingeschat.

Waarom het driedubbel interessant is om je energieverbruik te beperken

Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder je betaalt. Dat klinkt logisch. Maar nu je weet hoe je energiefactuur is opgebouwd, wordt het pas écht duidelijk:

  • Je energieleverancier rekent je een levertarief, een prijs per verbruikte energie-eenheid (prijs per kWh) aan.
  • Aan de netbeheerder betaal je distributie- en transportkosten voor elektriciteit en gas. Ook deze kosten worden berekend per verbruikte eenheid.
  • Tot slot betaal je ook de Federale Bijdrage en Energiebijdrage van de overheid in functie van je energieverbruik.

 

Hoe minder eenheden gas of elektriciteit je verbruikt, hoe lager je het totaalbedrag van je energiefactuur zal zijn. Je betaalt immers minder levertarieven aan je energieleverancier, minder nettarieven aan je netbeheerder én minder heffingen aan de overheid.

 

Op welke kosten kan je besparen?

Je energieleverancier heeft geen invloed op de nettarieven, noch op de overheidsheffingen. Als je netbeheerder of de overheid beslist om haar tarieven aan te passen, krijg je de nieuwe prijzen aangerekend.

Op de levertarieven kan je vaak wel besparen. Door te kiezen voor een voordelig energiecontract kan je zo je energiefactuur in één klap aanzienlijk verlagen.

Lees ook: Hoe krijg je je energiefactuur écht omlaag? Praktische tips.

 

Benieuwd hoeveel jij kan besparen door een overstap?

Via de groepsaankoop energie krijg je vrijblijvend een persoonlijk voorstel in functie van jouw energieverbruik. Inschrijven voor de groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Neem hier een kijkje voor meer informatie.

 

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankopen energie

Lees ook deze berichten:

8 op 10 kiest voor een thuisbatterij bij groepsaankoop zonnepanelen
20-08-2019 • Categorie: Algemeen

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar voor de vijfde keer een groepsaankoop zonnepanelen. Al ruim 3 500 Oost-Vlamingen schreven zich in voor de nieuwste groepsaankoop. Zonnepanelen plaatsen is nog steeds een goede investering.

Van distributienettarief naar capaciteitstarief
20-08-2019 • Categorie: Algemeen

Vanaf 2022 gebeurt er een aanpassing op je energiefactuur. De manier waarop men de distributienettarieven aanrekent verandert. Deze aanpassing noemt men ‘het capaciteitstarief’. Waaraan moet je je verwachten? Dat leggen we hieronder uit.

Je dak vanop afstand laten inspecteren? Dat kan!
20-08-2019 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.