Vijf misverstanden over overstappen van energieleverancier

 

Heel wat consumenten denken dat overstappen naar een andere energieleverancier lastig en tijdrovend is. Er zijn dan ook nogal wat fabels over overstappen van energieleverancier. Hier zetten we vijf misverstanden voor je op een rij.

 

1.    ‘Ik ben al heel lang klant, dus heb een scherp tarief’

Helaas word je niet beloond naarmate je langer klant bent bij een energieleverancier. Leveranciers bieden nieuwe klanten aantrekkelijke welkomsttarieven, kortingen en cadeaus. Als trouwe klant kan je hier dikwijls niet van genieten.

Als je niets doet, wordt je contract bij je energieleverancier automatisch verlengd. En zo kom je vaak haast onopgemerkt op een duurder tarief. Het beste is om elke keer wanneer je energiecontract afloopt, goed te kijken naar de aanbiedingen op dat moment bij je eigen en andere energieleveranciers.

 

2.    ‘Overstappen is gedoe’

Een nieuwe energieleverancier kiezen en overstappen, hoeft helemaal niet lang te duren. Natuurlijk is het meer werk dan dat je bij je huidige energieleverancier blijft. Maar het kan je wél gemiddeld € 200 op een jaar opleveren.

 

3.    ‘Als ik overstap, kan ik tijdelijk afgesloten worden’

Bij een overstap naar een nieuwe energieleverancier zorgt de nieuwe leverancier ervoor dat je huidige contract wordt opgezegd en dat het nieuwe contract start. Dat is bij wet zo geregeld.

Anders dan men vaak denkt, levert een energieleverancier dus niet de stroom en gas naar je huis. Dat doet de netbeheerder. Je komt bij een overstap dus nooit zonder stroom of gas te zitten. Het is enkel een administratieve handeling.

Lees ook: Overstappen of veranderen van energieleverancier eenvoudig uitgelegd.

 

4.    ‘Overstappen zorgt voor onverwachte extra kosten’

Overstappen kost je niets, het levert je alleen geld op. Zodra je overstapt, ontvang je van je huidige leverancier een slotfactuur voor wat je hebt verbruikt. Dit wordt verrekend met de voorschotbedragen die je al hebt betaald.

 

5.    ‘Energie vergelijken kost veel tijd’

Er bestaan heel wat manieren om energie te vergelijken. Maar uiteraard is het belangrijk om appels met appels te vergelijken, en niet met peren.

Een voordelig energiecontract bij een betrouwbare energieleverancier vinden, kan eenvoudig en snel. Heeft je zelf geen tijd en zin om alle kleine lettertjes na te lezen? Dan is de groepsaankoop energie van iChoosr een handig instrument. Je hoeft zelf geen tarieven, voorwaarden of contracttypes te vergelijken. Dat werk wordt voor je achter de schermen gedaan.

 

Overstappen energieleverancier in de lift

In 2018 stapten meer dan 500.000 gezinnen over naar een andere energieleverancier. Dat is heel wat. Maar dat betekent ook dat een grote groep consumenten de stap (nog) niet hebben gezet. 38% van de Vlamingen is nog nooit geswitcht voor elektriciteit. Voor gas is dit zelfs 44%.

“Passieve afnemers kunnen dankzij de gemakkelijke en laagdrempelige deelname aan een groepsaankoop hopelijk op termijn toch geactiveerd worden. Door de krachten te bundelen en in groep over te stappen, kunnen consumenten betere prijzen afdwingen van de energieleveranciers. Groepsaankopen bereiken een groot publiek en dragen zo bij aan de sensibilisering van afnemers in de complexe energiemarkt.”

Rapport Vlaams Energieregulator VREG – 21 december 2018

 

Zelf eens uitproberen?

Inschrijven voor onze groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Je ontvangt een duidelijk persoonlijk voorstel met scherpe prijzen op maat van je energieverbruik. Je beslist daarna zelf of je op het voorstel ingaat. Omdat veel mensen meedoen kunnen we een scherpe prijs en goede voorwaarden krijgen.

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankoop energie voor de inwoners van de provincie Antwerpen

Lees ook deze berichten:

8 op 10 kiest voor een thuisbatterij bij groepsaankoop zonnepanelen
05-07-2019 • Categorie: Algemeen

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar voor de vijfde keer een groepsaankoop zonnepanelen. Al ruim 3 500 Oost-Vlamingen schreven zich in voor de nieuwste groepsaankoop. Zonnepanelen plaatsen is nog steeds een goede investering.

Van distributienettarief naar capaciteitstarief
05-07-2019 • Categorie: Algemeen

Vanaf 2022 gebeurt er een aanpassing op je energiefactuur. De manier waarop men de distributienettarieven aanrekent verandert. Deze aanpassing noemt men ‘het capaciteitstarief’. Waaraan moet je je verwachten? Dat leggen we hieronder uit.

Je dak vanop afstand laten inspecteren? Dat kan!
05-07-2019 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.