Het injectietarief, wat is het ?

“Wat gebeurt er met de stroom die ik door middel van mijn zonnepanelen opwek maar zelf niet gebruik?”  Carolien, experte zonnepanelen bij iChoosr, legt uit dat je voor je stroomoverschot een vergoeding kan krijgen in de vorm van het injectietarief.

 

Injectietarief, wat is het? 

Als je meer stroom produceert dan je verbruikt, heb je een stroomoverschot. Dit kan je opslaan op je thuisbatterij en/of injecteren op het elektriciteitsnet. 

Als je je stroomoverschot terug injecteert op het elektriciteitsnet krijg je hiervoor een teruglever- of injectievergoeding. Je sluit hiervoor een contract af bij een energieleverancier. Dit kan een andere leverancier zijn dan diegene waarbij je elektriciteit afneemt.

De prijzen van deze terugleververgoeding worden bepaald door de energieleveranciers. Op dit moment schat de Vlaamse Regering die vergoeding op 0,03 euro per kWh. 

Meer weten over de nieuwe tariefstructuur met een digitale meter en zonnepanelen? Lees dan : Tariefsysteem zonnepanelen vanaf 2021

Om te genieten van een injectietarief moet je een teruglevercontract afsluiten. Doe je dat niet, dan wordt de elektriciteit op het net toegewezen aan je netbeheerder. Je ontvangt dan geen vergoeding.

Heb je zonnepanelen en een klassieke, analoge meter? Dan kan je geen teruglevercontract afsluiten, maar draait je teller terug voor elke kWh die je niet meteen in huis verbruikt en terug op het net zet.

Tip: wist je dat door deel te nemen aan de groepsaankoop energie, het injectietarief automatisch wordt toegepast? Zo moet je zelf niets doen!

 

Is het voordeliger om meer zonnepanelen te plaatsen dan je effectief verbruikt? 

Nee, meer zonnepanelen aankopen dan nodig is voor jouw verbruik raden we af. Je wordt vergoed voor elektriciteit die je op het net zet. Maar de injectievergoeding is laag. 

Het is belangrijk om weten dat de prijs van aangekochte elektriciteit in principe hoger is dan verkochte elektriciteit. De minimale vergoeding compenseert de aankoop van meer zonnepanelen niet. Baseer je dus altijd op je werkelijke of verwachte verbruik bij het kiezen van jouw aantal zonnepanelen.

Voor elke kWh die je zelf rechtstreeks verbruikt, bespaar je ongeveer €0,27. Voor elke kWh die je op het net plaatst, ontvang je ongeveer €0,03. Het is daarom een stuk interessanter om zoveel mogelijk van je opgewekte kWh’s zelf te consumeren. Je doet er goed aan je zelfconsumptie te verhogen, lees hier hoe dat kan.

Denk je dat na het lezen van dit artikel een thuisbatterij wel een geschikte oplossing zou zijn om je eigen opgewekte kWh’s zelf te consumeren. Lees dan ook :  Waarom investeren in een thuisbatterij? 

Lees ook deze berichten:

8 op 10 kiest voor een thuisbatterij bij groepsaankoop zonnepanelen
07-05-2021 • Categorie: Algemeen

De Provincie Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar voor de vijfde keer een groepsaankoop zonnepanelen. Al ruim 3 500 Oost-Vlamingen schreven zich in voor de nieuwste groepsaankoop. Zonnepanelen plaatsen is nog steeds een goede investering.

Van distributienettarief naar capaciteitstarief
07-05-2021 • Categorie: Algemeen

Vanaf 2022 gebeurt er een aanpassing op je energiefactuur. De manier waarop men de distributienettarieven aanrekent verandert. Deze aanpassing noemt men ‘het capaciteitstarief’. Waaraan moet je je verwachten? Dat leggen we hieronder uit.

Je dak vanop afstand laten inspecteren? Dat kan!
07-05-2021 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.